comentarisviruslents

Aquest blog és una seguit de comentaris personals i probablement poc transferibles sobre ciència i política.

Comentaris virus-lents (58): I ara Marburg a Uganda? Un brot amb una resolució aparentment diferent.

Aquest 5 d’octubre, el Ministeri de Salut (Minsa) d’Uganda va notificar a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) un cas confirmat de la malaltia del virus de Marburg (Marburg virus disease, MVD) a Kampala, Uganda.

L’afectat ha resultat ser un treballador sanitari, un tècnic de radiologia de 30 anys, que va mostrar els primers símptomes el 11 de setembre 2014, mentre treballava a l’Hospital Mengo, Kampala. Ingressat a l’Hospital Mengo, el 23 de setembre presentà en aquell moment símptomes que incloïen febre, mal de cap, dolor abdominal, vòmits i diarrea, i va morir el 28 setembre.

La persona afectada no informà de cap historial de viatges més enllà de voltants propers, ni cap contacte amb una persona amb una malaltia similar. No hi havia menjat carn de caça, ni havia tingut contacte amb els ratpenats a les últimes 4 setmanes. Les mostres preses del pacient van donar un positiu inicial al virus de la malaltia de Marburg el dia 3 d’octubre de 2014, i han estat confirmades el 4 d’octubre a l’Uganda Virus Research Institute (UVRI).

Des de la confirmació s’han identificat més d’un centenar de contactes que estan sent monitoritzats per detectar signes i símptomes compatibles amb MVD. Onze d’aquest contactes han desenvolupat signes i símptomes compatibles amb la malaltia del virus de Marburgo, però totes les mostres d’aquests contactes simptomàtics han donat negatiu fins ara. Mostres per confirmació s’han enviat al Uganda Virus Research Institute (UVRI). L’ample rastreig de contactes inclogué el seguiment d’un embalsamador de tornada a Kenya des d’Uganda, on se’l va sotmetre a la prova i es va diagnosticar com a negatiu a Marburg.

Aquest cas ha posat en alerta a les autoritats ugandeses que estan col•laborant amb la mateixa OMS, Metges sense Fronteres (MSF) i els Centres per al Control de Malalties (CDC) en la investigació i les operacions de resposta que inclouen, creació i millores d’unitats d’aïllament i tractament; distribuir anticipadament equips de protecció personal (EPIs), i capacitant treballadors sanitaris en prevenció i control d’infeccions, així com en una correcta gestió de casos i accions de mobilització i educació social. Quatre equips multidisciplinaris han estat desplegats per dur a terme una avaluació de riscos en profunditat a les zones sota observació (Kampala, Mpigi i Kasese).

El director dels CDC, Thomas Frieden assenyala el cas Marburg més recent com un exemple de com es pot contenir un virus potencialment tant perillós com el virus Ebola. “We’ve done important work in Uganda to help the Ugandans better have a laboratory network so they can find cases, have a response network with disease detectives who can follow up and have an emergency operations center to trace individual cases» és a dir “Hem fet una important tasca a Uganda per ajudar els ugandesos a millorar la seva xarxa de laboratoris perquè puguin trobar els casos, tinguin una xarxa de resposta amb detectors de malalties que puguin fer seguiments i tinguin un centre d’operacions d’emergència per rastrejar casos individuals».

I afegí: «I mention this, because oftentimes in public health, what gets noticed is what happens and it’s hard to see what doesn’t happen,» és a dir «Esmento això, perquè moltes vegades en la salut pública, el que es nota és el que succeeix i és difícil veure, adonar-se’n el que no succeeix,» Frieden va continuar assenyalant que fins ara no s’han detectat casos addicionals «That may not make headlines, but it does give us confidence that we can control Ebola in West.» I aquí potser peca de massa optimista perquè el control és possible estant amatents a les primeres etapes, amb els primers casos, no quan la situació està francament descontrolada.

Recordem que la malaltia del virus de Marburg (veure cas europeu històric a l’entrada 17 d’aquest blog) és una malaltia greu i d’alta letalitat causada per un virus de la mateixa família que el que causa la malaltia del virus de l’Ebola. Tots dos virus poden causar grans brots; l’últim brot de MVD a Uganda es va produir el 2012, amb 20 afectats i 9 casos mortals, als districtes de Kabale, Kampala, Ibanda, Mbarara i Kabarole. El pitjor brot recent de la febre de Marburg es va produir a Anagloa el 2005, a una província del nord, Uige, i afectà a 411 persones, de les quals moriren 346.

Però aquesta, aquesta fou definitivament una altra història.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: