comentarisviruslents

Aquest blog és una seguit de comentaris personals i probablement poc transferibles sobre ciència i política.

Comentaris virus-lents (6): Compte amb els gols en pròpia porta!!

Ara que ha començat la Copa del Món de Futbol convé fer-se ressò d’un estudi realitzat per la Universitat de Harvard (EUA) sobre les malalties més comunes que afecten els turistes que visiten aquest país. Per a aquest estudi retrospectiu es van utilitzar els informes de casos de 1,6 milions de persones que van emmalaltir després de viatjar al Brasil entre 1997 i 2011.

Les malalties més mediàtiques com la malària o el dengue (en tercer lloc) o les simptomatologies diarreiques (en segon lloc però amb agents causals molt diversos) no lideren la classificació. Són els problemes dèrmics els que més afecten, entre ells la bestiola del peu (bicho do pé, o Tunga penetrans però també anomenat noia, chigga, chigger, chigo, nigua, bec, piqui, piroque …), una puça de color marró vermellós que mesura 1 mm de longitud encara que la femella fecundada aconsegueix 1 cm, que habita en les sorres de les platges (preferentment humides i a l’ombra). Les femelles fecundades penetren en la pell dels peus (dits, plantes, interdigital i subunguial) sense requerir una ferida que li serveixi de portal d’entrada. Si això et passa tens una tungiasi, que porta a l’aparició de pàpules de 2-3 mm amb un punt negre central que ocasionen pruïja i dolors a la fricció o amb la pressió de la zona afectada, al punt que poden impedir caminar.

La principal font del bicho do pé són els excrements de gossos i gats, i en les zones rurals, els porcs. De fet, en alguns estudis amb aquells animals domèstics (Sao Paulo) es va trobar que el paràsit era present en el 90% dels mateixos. Un mostreig en una platja de Recife va permetre detectar presència de puces en un terç de les mostres de sorra analitzades.

Evidentment freqüència i gravetat dels efectes no van de la mà. Les picades de mosquits que poden transmetre dengue, malària i febre groga poden ser, són, més greus, a la llarga. A aquest trio se li ha unit ara Chikungunya, recentment arribat al Carib. Quatre de les seus de la Copa del Món (Cuiabá, Brasília, Belo Horizonte i Manaus) es troben en regions endèmiques de febre groga o malària. No obstant això, tant aquesta Copa del Món com els Jocs Olímpics de 2016 es celebraran a «hivern», quan la incidència d’aquestes malalties vectorials és més baixa.

L’estudi també reflecteix l’impacte per a la salut dels viatgers de pràctiques «voluntàries». No hi ha temporada «baixa» per a les pràctiques sexuals, no hi ha «hivern» o «estiu». Un de cada quatre turistes va declarar haver tingut sexe amb una «nova» parella durant el seu viatge, dos terços d’aquests van assegurar no haver fet servir preservatiu, segons un estudi de la Universitat d’Oxford. No està de més recordar que el VIH està molt estès, és endèmic en països com Brasil entre grups específics com els/les treballadors/es del sexe.

Del bicho do pé i dels mosquits portadors de dengue, malària, febre groga o Chikungunya podem protegir però sempre hi ha una contrapart (el mosquit, la puça, l’ambient …) que no controlem; per la malaltia de transmissió sexual el control, aparentment, és «tot» el nostre. Però aquesta, aquesta és una altra història.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: