comentarisviruslents

Aquest blog és una seguit de comentaris personals i probablement poc transferibles sobre ciència i política.

Comentaris virus-lents (89): Delivering on the cutting edge of the sword, Categoria A (i 2).

Reprenem allò que vam iniciar a l’entrada 84 fa unes setmanes. Quan enviem una mercaderia perillosa (unes mostres d’un virus de febre hemorràgica, com el virus de la febre de la vall del Rift o, perquè no, unes espores de Bacillus anthracis, o un cultiu de Mycobacterium tuberculosis o unes suspensions víriques de influenza aviar altament patògena) contraiem una sèrie d’obligacions. Aquest és un extrem que no està gens clar per molt personal de centres de recerca o  instituts. L’expedidor té la responsabilitat de classificar adequadament les substancies infeccioses; denominar-les correctament fent servir la corresponent designació oficial de transport i el corresponent numero (codificació) de les Nacions Unides (UN); empaquetar-les correctament; etiquetar el paquet corresponent amb les marques o etiquetes pertinents; generar tota la documentació de transport necessària pel transportista però també per les duanes (sí, a Europa encara cal passar duanes, particularment per materials infecciosos, sí tenim alguna cosa a declarar); contactar i acordar el transport amb el transportista i notificar al receptor de la sortida del paquet.

KIDS62AWR

Déu n’hi do, no? I semblava fàcil enviar un paquet. Si no ho fem tot correctament correm el risc que el nostre paquet no arribi o es retardi de tal manera que deixi de ser útil (per dubtes a nivell del propi transportista o bé per quedar bloquejat a duanes que demana més documentació o explicacions). Recordem que el material infecciós a més de perillosos acostuma a ser força “fràgil” o “inestable”. Si se’ns descongela el material infecciós transportat en neu carbònica (diòxid de carboni sec) la mostra pot perdre les seves qualitats en qüestió d’hores o dies.

Es distingeixen 9 classes de mercaderies perilloses. Pels que gestionem el transport de material infecciós ens interessen principalment tres classes: la classe 3 de inflamables; la classe 6 d’infecciosos i tòxics i la classe 9 la miscel·lània de mercaderies perilloses (on es troba la neu carbònica).

Si ens centrem en la classe 6 distingim entre toxines o tòxics (Divisió 6.1) i materials infecciosos (Divisió 6.2). El tema es complica perquè dintre de la divisió 6.2 distingim diferents categories; les substancies infeccioses (o materials de Categoria A); les substàncies biològiques (epp! també són infeccioses, descrites com materials de Categoria B); els productes biològics; els organismes i microorganismes modificats genèticament; els residus mèdics o clínics i els espècimens exemptes de pacients humans o animals…Ens agrada molt fer caixetes!!

InfectiousSymbol

Baixen un graó més al detalls i parlem de la categoria A, i deixem la categoria B per una futura entrada. La categoria A es definida com una substància infecciosa que en ser transportada, si es donés una exposició a l’exterior, seria capaç de causar incapacitat permanent, o malalties mortals o molt greus en essers humans o animals sans, immunocompetents. La designació oficial de transport d’aquestes substàncies quan afecten a humans (i animals) es Infectious substance, affecting humans, mentre que el seu codi de Nacions Unides és el UN2814. Si l’agent infecciós afecta exclusivament a animals, no pot infectar humans, la designació oficial de transport és Infectious substance, affecting animals, amb codi UN2900. Per cert no busqueu una lògica en els codis, no la té.

I de quines substàncies estem parlant (per variar en lloc de posar-vos el link us deixo el llistat). Doncs per Infectious substance, affecting humans, amb UN2814 tenim:

 • Bacillus anthracis (solament cultius)
 • Brucella abortus (solament cultius)
 • Brucella melitensis (solament cultius)
 • Brucella suis (solament cultius)
 • Burkholderia mallei – Pseudomonas mallei – Glanders (solament cultius)
 • Burkholderia pseudomalleiPseudomonas pseudomallei (solament cultius)
 • Chlamydia psittaci – avian strains (solament cultius)
 • Clostridium botulinum (solament cultius)
 • Coccidioides immitis (solament cultius)
 • Coxiella burnetii (solament cultius)
 • Crimean-Congo hemorrhagic fever virus
 • Dengue virus (solament cultius)
 • Eastern equine encephalitis virus (solament cultius)
 • Escherichia coli, verotoxigenic (solament cultius)
 • Ebola virus
 • Flexal virus
 • Francisella tularensis (solament cultius)
 • Guanarito virus
 • Hantaan virus
 • Hantavirus causing hemorrhagic fever with renal syndrome
 • Hendra virus
 • Hepatitis B virus (solament cultius)
 • Herpes B virus (solament cultius)
 • Human immunodeficiency virus (solament cultius)
 • Highly pathogenic avian influenza virus (solament cultius)
 • Japanese Encephalitis virus (solament cultius)
 • Junin virus
 • Kyasanur Forest disease virus
 • Lassa virus
 • Machupo virus
 • Marburg virus
 • Monkeypox virus
 • Mycobacterium tuberculosis (solament cultius)
 • Nipah virus
 • Omsk hemorrhagic fever virus
 • Poliovirus (solament cultius)
 • Rabies virus (solament cultius)
 • Rickettsia prowazekii (solament cultius); Rickettsia rickettsii (solament cultius)
 • Rift Valley fever virus (solament cultius)
 • Russian spring-summer encephalitis virus (solament cultius)
 • Sabia virus
 • Shigella dysenteriae type 1 (solament cultius)
 • Tick-borne encephalitis virus (solament cultius)
 • Variola virus
 • Venezuelan equine encephalitis virus (solament cultius)
 • West Nile virus (solament cultius)
 • Yellow fever virus (solament cultius)
 • Yersinia pestis (solament cultius)

I per Infectious substance, affecting animals, amb codi UN2900.

 • African swine fever virus (solament cultius)
 • Avian paramyxovirus Type 1–Velogenic Newcastle disease virus (solament cultius)
 • Classical swine fever virus (solament cultius)
 • Foot and mouth disease virus (solament cultius)
 • Lumpy skin disease virus (solament cultius)
 • Mycoplasma mycoides – Contagious bovine pleuropneumonia (solament cultius)
 • Peste des petits ruminants virus (solament cultius)
 • Rinderpest virus (solament cultius)
 • Sheep-pox virus (solament cultius)
 • Goatpox virus (solament cultius)
 • Swine vesicular disease virus (solament cultius)
 • Vesicular stomatitis virus (solament cultius)

Mireu que en molts casos es parla de “solament cultius”. Això vol dir que afecta a material propagat o crescut intencionadament, i per tant amb un alt títol, és a dir, moltíssimes partícules víriques per mil·lilitre. Per tant una mostra directa d’un animal o persona infectada no entraria en aquesta definició. Així una mostra d’una persona infectada amb Rift Valley fever virus no és tècnicament categoria A, però si fem créixer aquesta mostra en un sistema experimental, si l’enriquim, sí que passa a categoria A. Això no val per l’Ebola, i altres virus hemorràgics com Marburg, on tot material és categoria A, independentment el fem créixer o no. Una mica gris tot plegat, no?

Bones i llargues llistes, eh? Doncs no tant. No trobeu que manquen alguns virus? Llegiu la llista altre cop, i penseu. La solució…al final.

De tota manera a l’hora d’enviar el material es segueix la norma del triple embalatge o triple packaging. El primer conté el patogen; aquest envàs ha de ser rígid i hermètic. Aquest envàs ha de trobar-se dintre d’un segon envàs, també estanc (però no necessariament rígid) que ha de contenir també prou material absorbent per retenir el material infecciós si l’envàs primari es trenqués. Finalment l’envàs secundari es trobi dins d’un envàs terciari que ha de mostrar al seu exterior totes les identificacions i marcatges necessaris per poder saber que hi ha dins sense obrir el paquet. Aquests materials i embalatges porten uns marcatges específics que ens donen seguretat que han estat testats per aguantar caigudes lliures de 8-9 metres, fortes diferencies de pressió, gran estanquitat i altíssima resistència a les punxades o penetracions.

Category A parcel-3 containers

Les quantitats estan força limitades, a 50 g per enviament. I també hi ha una restricció a la mida del paquet que ha de mesurar més de 10 cm per cadascuna de les dimensions; això es fa per garantir que el paquet serà prou gran i per tant basant visible i localitzable.

I els virus us pregunteu? Heu vist al llistat el SARS Coronavirus (veure entrada 37)? I el MERS Coronavirus (veure entrades 7, 42 i 56)? El primer provocà un alerta molt seriosa entre el 2002 i el 2003 mentre el segon, amb una mortalitat per sobre del 30%, està ben actiu actualment a tota la Península Aràbiga. I això porta al lema final; que un material no estigui al llistat de categoria A no impedeix que el puguem classificar com a tal, si considerem que pot suposar un risc massa elevat. Això però, encareix molt el preu de l’enviament i la gestió dels permisos. Zones grises, zones grises.

Però aquesta, aquesta és una altra història.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: